onsdag 28 mars 2018

Påskfirande

 Flodillernsförskolas påskfirande inleddes på tisdagen hos fjärilen genom en gemensam påsksångstund med grannavdelningen kolibrin. Barnen satt uppmärksamt och såg på medans kolibrins fröknar använda rekvisita för att göra sångerna vi sjöng mer verkliga. kycklingen i påskägget som knackade och ville kom ut var extra intressant.

Efter sångstunden dukade fjärilspersonalen upp till långbord och barnen valde sina platser.

Som tradition serverades köttbullar, prinskorvar och lax med potatismos. För dem med specialkost serverades veganska biffar. 

Efter mellanmålet blev det även lite äggmålning.

Även under onsdagens fortsatte fjärilens påskfirande. På dagens schema stod påskpyssel. Barnen fick ett pappersägg som dem sedan fick limma på fjädrar, silkespapper och frigolitskruvar. 


Glitterlimmet var väldigt populärt bland barnen.

Som onsdagsmat serverades det broccolisoppa med bröd och till mellanmål fick barnen vegetarisk pizza.

Slutligen vill vi önska er alla en trevlig påskhelg.




fredag 23 mars 2018

Fredag 23/3

Hejsan!

Idag var det leksakvisning på fjärilen! Efter barnen rört sig till sången "jag vill röra på min kropp" satte vi oss ned runt samlingsfilten. Vi höll upp leksakerna som barnen hade med sig och barnen kunde själva identifiera sin leksak.






Barnen hade mig sig många olika leksaker. Någon hade med sin en bilratt och satt stolt och svängde med den medans ett barn satt och bläddrade i sin medhavda bok. 

Efter leksaksvisningen bjöd vi på frukt, idag var det päron som var den populäraste frukten bland barnen. Efter fruktstunden sjöng vi några av barnens favoritlåtar såsom "imse vimse spindel "och bä bä vita lamm".

Till mat idag var det kyckling och curry gryta med ris vilket barnen verkligen tyckte om. 

Slutligen vill jag även presentera mig själv. Jag heter Johanna och är vikarie för Ulrika som är sjukskriven just nu. Jag har jobbat på flodillern sedan september 2017, jag har arbetat inne på grannavdelningen kolibrin så jag har haft kontakt med fjärilsbarnen tidigare. 


onsdag 7 mars 2018

Onsdag 7/3 Utelek och rörelse

Här kommer sista inläggen på ett tag pga att jag ska vara sjukskriven för öron operationen som sker  imorgon. Det kommer komma vikarier  men vet inte riktigt vem. Marzena och en som heter Laila ska komma in. Jag är åter  på förskolan den 9/4. Utvecklingssamtalen kommer att påbörjas av alla barnen födda 2014, 2015 och några 2016 dock inte våra nyaste barn som nyligen har fått uppföljningssamtal. Violjeta har fått en ny tjänst så hon arbetar till 29/3. Vi får önska henne lycka till.
Vi vill också påminna om att vi önskar colage av barnens familj. Några bilder av familjen. Att man skriver ex mamma Karin pappa Johan osv. Bilder på saker som barnen tycker om mm. Dessa bilder kan sedan barnen se och prata utifrån som de kan ta fram från sina egna pärmar. Även colage av barnens fordon som finns i familjen så vi håller det tematiska arbetet igång. Dessa fordon colage önskar vi för att det finns ett avsnitt i Lpfö 98 där det för fram om vårdnadshavare delaktiga i förskolan verksamhet mm.  


Barnen upptäcker massa vatten. Vad har hänt? Ja snön har smält. Eller "smältit" som någon säger. Massa vatten har det blivit. Man kan plaska så. Barnen hittar isbitar också. Man kan rita med isbiten på bordet får barnen tips om att man kan göra.  


När man blir så våt är det inte så skönt att ha vantar på sig.

Bygg av klossar från ute avdelningen. Ett hus byggs det av något barn.


En pojke hittar en båt och leker i vatten och kör runt den både i vattnet och uppe i luften.
 
Ute sjunger vi bla sången  "Jag vill röra på min kropp". Barnen klappar, stampar, hoppar och går på tå. Sedan sitter vi ner och sjunger flera önskesånger som bla elefanten.
 

Inne har vi sedan Mini -röris som barnen är mycket duktiga på nu. Sedan tar vi gemensam avslappning på golvet.



Dagens lunch jordärtskockssoppa med smörgås

tisdag 6 mars 2018

Tisdag 6/3 Teknik inne med varierande aktivitet

Teknik genomsyrar dagens olika aktiviteter. Måla i mjölk med karamellfärg och diskmedel. Vackra mönster skapas först av pedagog och sedan får några barn prova att skapa egna varianter av konstverk.





Bygg-och konstruktion med att bygga olika hus för bilarna och de färgade dansdockorna.



Tjusiga väskor visas upp av några väskor


Teknik fortsätts med att både använda och baka ihop olika figurer av lera. Och skapa mönster av sk piggarna.

Samling som vanligt med rörelse och sedan saga om kompisskap.

Dagens lunch fiskgryta med potatismos och grönsaker.

måndag 5 mars 2018

5/3 utelek o inne lek

Utevistelse för en liten grupp under fm. Ett av barnen ville blåsa såpbubblor. De flyger snabbt i väg av den kraftiga vinden. Barnen jagar dem så och tar söder de.

Varma vantar behövs nu när det är så kallt det vet barnen om nu.



Samla snö i ketchup flaska. Eller lagas det vit ketchup?

Några lekte vid båten. Också sjunger vi "sången en liten båt blir ofta våt"......

Barnen som är inne har fri lek med bla att bygg-och konstruera ett hus eller är det ett slått?


Någon väljer att vara vid böckerna och titta i en bok, efter en liten stund utevistelse.

Många tecken övas under samlingen idag. Bla grön som visas här, bilen är grön.

Här visas tecknet brun hästen är brun. Vi sjunger alla sångerna som vi kan från dessa saker och övar som sagt TAKK.


Dagens lunch pasta, grönsaksbullar och grönsaker.

fredag 2 mars 2018

Fredag 2/3 vinterskapande med pipetter o leksakssamling

Utevistelsen idag hade vi skapande på ett lustfylldsätt. Med gemetriska former av tre olika behållare med färgerna grönt, blått och gult. Med pipetter som man suger upp färg i så får man sedan trycka ut färgen. Det blir streck, prickar mm. Barnen var mycket förtjusta av upptäckten när de kom på hur man skulle göra.  





En av oss pedagoger gör en bil och samtalet om fordon spinner vidare. Bilen är röd, med 4hjul och med en tuta osv. Flera av barnen gjorde denna skapande aktivitet en god stund.
Under leksakssamlingen som barnen hade därefter. Då plötsligt la kameran av och bilderna blev dåliga.
Barnen hade mycket fina roliga leksaker. En polisbil som en pojke hade lånat av sin bror. Ett lejon som var nyligen inköp i London av en pappa. En fordons bok med fina bilder av lastbil, spårvagn, tåg och bilar. En färgglad fin uggla, osv. Mycket lekande och språkande och barnen lånar jättegärna ut sina leksaker.

Trevlig helg!!

torsdag 1 mars 2018

Torsdag 1/3 Rörlse på Mazetti huset, inne lek

 

Fri lek inne på avd. Bland annat har barn skapat med en bit lera. Kakor är det som görs mest.

 

Samling på stjärnmattan som inleds med rörelse i vanlig ordning.
Önskesånger från barnens önskemål som bla "Imse Vimse spindel, björnen sover mm, barnen visar det bla med tecken dvs TAKK.




En liten grupp har varit i väg på Mazetti huset för lite rörelse med hjälp av mjuk filt i olika storlekar och mönster. Det hela handlade om sk Krummel-ur som då dessa bitarna av filt var. Barnen fick röra sig fram fritt och ta de olika rörelserna som de ville och trodde att krummel- urer gör. Barnen fick gå på blåa bitar el följa en vit väg osv.


En koja kanske av en sk krummel-ur.

Hoppa, gå el bara stå i en platt krummel-ur.

Barnen fick vistas i olika rum. Här bla inne vid de mjuka, breda banden som var uppsatta runt rummet olika hörn. Barnen fick ta sig fram på sitt sätt. Som att ta sig under eller över banden. Göra olika liknelser av banden mm. Detta tyckte barnen var mycket rolig och någon säger "att detta är kul". Mycket glädje och skratt var det från barnen.



Fika tog vi sedan när kroppen hade rört sig så mycket. Med lite vatten och frukt.


Dagens lunch var falukorv, potatismos och grönsaker.