fredag 28 april 2017

Fredag 28/4

Under uteaktiviteten idag har barnen övat på matematik bland annat. Hur många steg är det från Fjärilens dörr till Utterns dörr? ca 20 räknade vi tillsammans.



Hur många varv hinner barnen cykla runt sandlådan på 5min? Det blev 9 för något barn och 10 för ett annat barn, så många varv riktigt bra!

Spela bandy med de större barnen valde något barn, tänka på att man ska ha låg klubba.


Hur många ben finns det på en stol? 1,2,3,och 4 ja vad bra! 
 
 
Uteleken avslutades med att hälsa VÅREN VÄLKOMMEN!! med ett "vårskrik". Alla avdelningarna samlades på gröningen vid kullarna, avslutades med raketen.  
 
Uppe vilan rörelse till musik och aktivitet med ljud och sång i ljusrummet.

Trevlig Långhelg! Glad Valborg till er alla!
Påminna om att det är 1/5 på måndag då är förskolan stängd.


torsdag 27 april 2017

Torsdag 27/4





Matematik utomhus med hjälp av ett timglas. Med två tider ett timglas med tiden 1minut och en med 5 minuter. Hur många varv runt kullarna hinner barnen springa?, Hur många längder upp och ner i kullen hinner barnen med? Vilken tid är längst 1minut eller 5minuter? osv 

Våren är här trots att det är lite kallt. Barnen får lära sig om vad som det händer under våren. Blommor, buskar och träd blommar och allt blir grönare, solen är varmare och lyser längre och flera fåglar får man syn på, även många insekter börjar komma fram.  

Med hjälp av natur böcker om olika insekter, träd och buskar målar barnen två stycken alster i tema "våren".

Solar, himmel, gräs, kaniner, sniglar, blommor, äpplen osv skapas fram med papper, färg och pensel.

Under sk uppevilan följer vi vidare i vårens tecken, med olika fåglar och deras läten. I boken ser barnen de olika fåglarna och från cd skivan får barnen höra fåglarnas olika läten.


Barnen har även haft musikstund med några elever från musikhögsskolan. Mycket ljud och känsla med trummor och olika instrument. Temat bockarna Bruse får även vara med.

































onsdag 26 april 2017

Onsdag 26/4

Under utevistelsen idag hade barnen "Skattjakt" med att hitta olika saker i naturen. Alla barnen hjälper till att leta. Kottar, stenar, maskros, blad osv. För varje upphittad sak får man poäng, dock ingen tävling utan mest för att leta och lära sig olika saker från naturen. Utevistelsen blir kreativ och lustfylld med lite uppdrag, som barnen tycker om.


Alla upphittade sakerna på vår fina gård. Det barnen inte hittade var skalbaggar, nyckelpigor, och spindlar. Detta är för att alla djuren har inte vaknat riktigt, fortfarande lite kallt för att vara vår.

Regelbundet får barnen följa med och slänga sopporna i soprummet. Bruna påsen ska ner i den bruna tunnan detta är matpåsen.

Någon har hittat en myra och visar upp den, till Skattjakten.

Så mycket hittade barnen på dagens skattjakt.

Utevistelsen avslutas med en kombinerande sångsamling, fruktstund och kalas för ett av barnen som blir 4 år idag.




tisdag 25 april 2017

25/4 tisdag

Idag har alla barnen varit ute på gården under fm. Cyklarna har använts flitigt, de samarbetar fint. Det uppstår svårigheter med trafikstockningar som de får klura ut tillsammans. Kanske någon måste backa? De brukar lyckas att lösa det själva.
Innan maten hade vi samling. Vi satte upp alla barnens foto på magnettavlan och räknade tillsammans. Sen räknade vi hur många pojkar redo flickor. 
Mat: fiskburgare med bröd och ugnsbakade potatisklyftor 

tisdag 25/4 info brev


Aktuell information april -2017

Avdelningen Fjärilen har utökas med lite flera barn. Under vecka 14 inskolades Liv hos oss på Fjärilen. Som ni säkert förstår är det många småbarn som kommer in till oss på avdelningen. Under maj och juni kommer fyra nya barn att inskolas på Fjärilen. Under juni månad börjar vi därför inskolning för de barn som är födda 2013 och 2014 på Hajen. Detta sker stegvis och i en lugn och metodiskt anda. Jessica är med vid denna inskolning. Tanken är sedan att Jessica arbetar på Hajen tillsammans med dessa barn. Under denna tid har vi kompletterat personalgruppen på avdelningen med hjälp av en tjej som heter Virsa. Inför ht är det pedagogerna Ulrika, Fareba och en vakant tjänst som ska tillsättas, som ska arbeta på Fjärilen.

Utvecklingssamtal kommer också att påbörjas nu. Även uppföljningssamtal av inskolningar kommer att ske för de nya barnen.

Terminen börjar dra mot sitt slut och det kommer att hända en del roliga saker för barnen på förskolan. Gosedjursfest 5/5 på avdelningen, då barnen gärna får ta med ett gosedjur. Detta blir som en avslutningsfest för alla barnen på Fjärilen. Barnen ska få dansa och berätta om sina gosedjur.  Andra händelser är avslutningsfesten för 5-åringarna och firande av förskolans dag osv.

Med vänliga hälsningar

Jessica, Fareba och Ulrika

måndag 24 april 2017

Måndag 24/4

Idag kommer barnen på att de ska bygga klossar runt mattan. Först tittar vi på detta bygg när barnen har byggt halva mattan. Och sedan hela mattan, en cirkel är det.


Skapa med lera med att lägga ut stora plattade kavlade bitar. Detta blir som ett stort papper där flera barn kan rita och göra mönster. Här i mitten hittade ett barn ett hjärta.

Hinderbana byggs fram och det var några barn som lekte i dockvrån med mat och utklädning osv.

Hinderbanan kan man ha med musik, när  musiken stannar ska man stå på en av sakerna.

Utelek på gården som går i vattens tecken pga att det har regnat så mycket.

Mycket balans och motorik ute också, balansgång.
Vid sk uppevilan pratade barnen om sina familjer då de hade läst boken "Min Familj"
Info om viktiga datum:
5/5 Gosedjurs fest, då får barnen gärna ta med ett gosedjur. Barnen ska få berätta lite om dessa gosedjur och vara med på dans och lek under fm. 2/6 Är Fsk är stängd pga Verksamhetsdag.
Klämdagarna 26/5 och 5/6. Vill vi ha besked om barnens vistelsetider då vissa av personalen önskar vara lediga.  


fredag 21 april 2017

Fredag 21/4

Fri lek inne på avdelningen under fm med en grupp medan andra var ute under fm. Bland annat bygg torn som rasade tyvärr ganska snabbt. Men även skapa med lera. Vid leran gjorde barn olika mönster av sked, och andra förremål.  En flicka gjorde en lång orm som är på första bilden.

Vid samlingen tränade barnen på matematik med hjälp av den frukt som vi hade i fruktskålen. Här visar ett barn upp antal bananer dvs antal 4.
 

 
Hur många äpple bitar är kvar i skålen, var växer frukten? Vilka frukter är hårda resp mjuka mm.
 
Vad heter det i mitten på frukten? Kärnhuset svarar barnen. Ska man inte äta kan man få ont i magen säger något barn. Många olika frågor och tankar kommer fram under denna lärprocess.
 
Samlingen avslutas med en boksamtal kring favorit temat bockarna Bruse. Där vi talar om sagans olika begrepp också sjunger vi även sången tillsammans.

 
Barnens egna bild på sin fina tröja. En mycket stolt kille. Kom på att man kan vända kameran så kan man ta en bild på sin tröja.
 
De större barnen var ute på gården efter lunchen medans de yngre barnen sov.
Trevlig Helg!

torsdag 20 april 2017

Torsdag 20/4


Dagens samling inleddes med rörelse. Jag vill röra på min kropp och även en liten nalle där barnen var nallarna och tog och hämtade varandra efter varje antal nalle som togs i sången.

Valfria sångkort som drogs fram ur lådan. Barnen tog fyra olika sånger.  

Ute lek resten av fm och hela em. Idag åt vi mellanmålet ute vid sov skjulet, det var pannkakor, mycket uppskattat.

Onsdag 19/4

Idag har de yngre barnen haft rörelse till cd- Sånggodis bla "Jag vill röra på min kropp".

Fri dans och rörelse till musikens lugna toner med färgade sjalar.

Avslappning med lugn musik som avslutade rörelse temat.

Fruktstund med valfria sånger. Därefter gick alla barnen ut på gården för att leka valfria lekar som bla cykla och sandlek.
De äldre barnen var på promenad till en lekplats.
Utelek för alla på em.



torsdag 13 april 2017

13/4 torsdag

Idag har vi gått till biblioteket och lånat böcker
Mat: tomatsoppa m pasta
På uppevilan läste vi nylånade böcker. Läste om Totte hos doktorn och Totte som klär på sig. Sen lekte vi bockarna bruse.
Trollet blev stångad ner i gräset av den största bocken. Efter två små bockar och två stora bockar gått över bron. Några sjöng och några berättade sagan. 
Glad påsk!

onsdag 12 april 2017

12/4 onsdag Påskfest!

Idag har barnen målat ägg.
Vi har haft en gemensam samling med kolibrin då vi sjöng påsksånger ackompanjerat av ukulele. Den avslutades med en bamse raket.
Till lunch åt vi en riktig påskmiddag med ägg, lax, köttbullar, prinskorv och potatis.
På uppevilan tittade barnen på Tinga Tinga inne i ljusrummet. Sen lyssnade vi på musik och dansade med stora sjalar i vackra färger.

tisdag 11 april 2017

11/4 tisdag

Vi har varit ute på gården. Innan maten hade vi sångsamling med fiskespö och sångkort. 
Mat: fiskgryta och potatismos
Läste sagor på uppevilan sen gick vi ut.
Imorgon har vi Påskfest, få får barnen gärna klä ut sig.

måndag 10 april 2017

10/4 måndag

Barnen hittade myror vi kastanjeträdet. Vi lånade luppar på uttern som vi fångade dem i så att vi kunde se dem bättre. 
George har fyllt 3 år i helgen så vi sjöng för honom innan maten, 
Mat: lasagnette m spenatsås

onsdag 5 april 2017

Onsdag 5/4

Ute lek under hela fm. Lite boll passningar inne bland buskarna med barnens nya kompis som har börjat på avdelningen.


Sand bakande med många kakor i olika varianter och storkekar.

Ett barn är ute och går med sin hund som heter Maja.

Ännu flera sandkakor bakas på sandbordet. Något barn väljer att bygga och arbeta fram ett pussel.
 
Sångsamling innan maten med flera av barnens olika favoritsånger.
Fortsatt ute lek sebare på em för alla barnen.