måndag 12 oktober 2015

Sammanställning av föräldramöte

Våra styrdokument Läroplanen och likabehandlindlingsplanen finns att ta del av på avdelningen. Vi kommer även att lägga ut länkar till dem på bloggen. Likabehandlingsplanen är precis uppdaterad och har arbetats fram av all personal på förskolan. Fokuset är "Alla barns rätt till stöd".

Samlingen är väldigt populär bland barnen. De sitter i ring och är aktiva under hela samlingen. Deras leksaker lägger vi undan före samlingen börjar. Sångkort lägg ut i mitten av ringen, barnen får i tur och ordning välja vilken sång de vill att vi sjunger. På så sätt utmanas de att våga ta plats i gruppen och känna sig delaktiga. Vi räknar barnen och räknar även antal barn. Många är intresserade av räkning. 
Vi har även börjat göra Kims lek vilket tränar barnens kognitiva förmåga. 
Rim och ramsor är också en aktivitet som vi gör på samlingen. 

Vid maten sitter nu barnen kvar tills de flesta vid bordet har ätit färdigt. De större barnen provar även att äta med kniv och gaffel. Vid bordet ber vi barnen att smaka på maten. Om de inte tycker om det behöver de inte äta, men i många fall upptäcker barnen att de faktiskt tycker om maten. Precis som vid samlingen måste barnen lägga undan sina leksaker vid maten, vilket fungerar väldigt bra.

Numera har vi både sov- och uppevila, detta tillsammans med barnen på Kolibrin. Med barnen som är vakna försöker vi att göra något lugnt, sitta en stund i pölen och läsa en bok, titta på film, spela spel eller lyssna på musik.   

Eftersom vi är inne mer i och med det kallare vädret försöker vi dela in barnen i mindre grupper och till exempel leka med månsand eller lera, i 'köket' eller bilhörnan. Barnen väljer då själva vad de vill leka med.

En typisk dag börjar med frukost mellan 8-8.30 följt av samling vid 9. Om vi ska på utflykt, pyssla eller göra någon annan aktivitet händer det allra oftast på förmiddagen efter samlingen och de barnen som inte är med (om vi är uppdelade) brukar leka på gården. Lunch äter vi omkring 11 och efter det är det vila. Vissa barn är vakna, vissa sover en begränsad tid och vissa sover ända till mellanmålet vid 14. Efter mellanmålet går vi ofta ut, annars försöker vi dela in barngruppen i mindre grupper för lek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar