torsdag 29 september 2016

Onsdag den 28/9

Skapa sinnesflaskor!


Idag har några av de större barnen fått skapa olika sinnesflaskor med hjälp av pet-flaskor. Barnen valde olika saker att lägga i flaskorna som pärlor, silkespapper, tändstickor, glasspinnar, sand osv.
Barnen gjorde fyra flaskor. En flaska hade vi honung, diskmedel, olja och vatten. I denna flaskan ser barnen hur lösningarna möts och därmed lägger sig i olika skikt dvs i olika lager. Barnen får smaka olja och honung. Barnen tyckte om oljan men honungen var mindre uppskattat. Båda sakerna används när man lagar mat eller bakar. Barnen får också lära sig att honung används istället för socker. Diskmedel får man inte äta för det har man när man diskar. Vatten ville ingen smaka på för det vet barnen hur det smakar. Barnen gör en flaska som är med gul färg, en där vi blandar gult och blått. Då säger Oskar att det är färgen grön. De andra barnen instämmer. Barnen lär sig många olika matematiska begrepp som störst, flest, mest, få, många, liten, stor, runt, smalt. Då alla småsakerna som vi lägger i är i olika varianter. En mycket uppskattat aktivitet där flera kunskapsområden tas upp förutom matematik. Även teknik, språk, och skapande.











fredag 23 september 2016

Fredag

Idag har vi varit inne på fm. Barnen klädde ut sig och vi lyssnade och dansade till många "let it go", på många olika språk. Vi har oxå haft dansstopp- när musiken tystnar ska man stå helt still, det var inte helt lätt.
Barnens intresse för bilar och bilbanor har fortsatt och utvecklats. Vi har gjort mer plats till leken i ena rummet.
Mat: kycklinggryta och ris
Utelek på gården hela em.

Trevlig helg!

onsdag 21 september 2016

Onsdag

Idag har vi haft en härlig gitarrackompanjerad sångsamling. 
Sen begav vi oss ut på gården och blev fotograferade. Alla avdelningar tog vars ett gruppfoto. 
Bildi.se kan ni gå in på om ni missat att fylla i en blankett.
Mat: köttbullar, potatismos


måndag 19 september 2016

Måndag

Idag har barnen fått fler bilar som de lekt med. Bilarna är märkta med ett F undertill , vi hoppas att de får stanna på fjärilen.
Sen var alla barnen ute på gården under fm. Fjärilspersonalen hade planering, vilket kommer att vara återkommande varje måndag fm framöver.
Mat: pasta med veg. Snitzlar
På uppevilan läste vi böcker och lyssnade på saga och sång.

onsdag 14 september 2016

Onsdag

Idag har vi varit inne och lekt under fm. Vi lekte "vem är under filten? Och "hundens ben". Barnen fick välja fritt vad de ville göra. Några gick ut på gården och flera stannade inne. De lekte med utklädningskläder och magnetbokstöver. Några målade på staffliet och några pysslade med paljetter på tavlan. 
Efter maten gick vi på gården. Onsdagar( och fredagar ) är cykelfria dagar så barnen lekte i kojan i skogen, läste bok på filt i gräset.
Vi gick in och åt filmjölk m kuddar till mellanmål.

torsdag 8 september 2016

Torsdag

På samlingen sjöng vi "10 små indianer" och åt frukt sen gick vi ut på gården och hade vattenlek.

onsdag 7 september 2016

Onsdag

På morgonen målade några barn på staffliet. Det står alltid framme målarfärg med penslar så att barnen själva kan välja när de vill måla. De ska ha förkläde på sig och tvätta händerna efteråt.
Ett barn i taget får måla.
De andra barnen lekte m lera och ritade med tuschpennor. Några barn ville skriva bokstäver.
Vi gick ut på gården en stund och åt frukt på gården.
Mat: falukorv o makaroner
På uppevilan sjöng vi och räknade. Vi plockade fram våra sång/ sagopåsar och sjöng  "de tio indianerna" och läste om de tio racerbilar.

torsdag 1 september 2016

Torsdag

Idag har Ulrika , vår nya förskollärare börjat. 
På samlingen sjöng vi namnsången och läste "de tre bockarna bruse går till badhuset" . Bilderna såg vi projicerade på väggen.
Sen gick vi ut på gården och lekte. Barnen cyklade med släpcyklarna, de turas om att cykla och att åka, de får även koppla av och på släpet.